Skip to content Skip to footer

Näin opit rakastamaan itseäsi – 5 askelta parempaan itsetuntoon

  1. Ho’oponopono

Tulin tutuksi Ho’oponopono termin kanssa nelisen vuotta sitten. Ho’oponopono on hawaijilainen tekniikka, jonka tarkoituksena on parantaa ihmissuhteita, puhdistaa mieltä ja vapauttaa negatiivisia tunteita. Menetelmää voi käyttää muihin ihmisiin, mutta se on myös erittäin voimakas, kun sitä käyttää itseensä. Jos olet henkilö, joka helposti päätyy syyllistämään tai haukkumaan itseään omista virheistään, tulee tämä harjoitus olemaan todennäköisesti hyvin voimaannuttava sinulle.

Ho’oponopono menetelmässä toistetaan neljää lausetta:

”Olen pahoillani”
”Anna anteeksi”
”Kiitos”
”Rakastan sinua”

Kun aloin harjoittamaan tekniikkaa, minulla oli tapana mennä peilin eteen istumaan. Katsoin itseäni silmiin peilistä ja aloin sitten toistamaan näitä neljää lausetta: ”Olen pahoillani”, ”Anna anteeksi”, ”Kiitos”, ”Rakastan sinua”.

Harjoitus herätti minussa voimakkaita tunteita ja ensimmäiset kerrat kyynelehdin harjoitusta tehdessäni. Harjoitus vapautti jotain sisimmästäni, ja nämä tunteet tulivat kyyneleinä ulos.

Jatkaessani harjoituksen tekoa, en enää kyynelehtinyt, ja siitä tiesin, että se mitä minun tuli tuon harjoituksen avulla vapauttaa, oli vapautettu.

Voit jatkaa harjoituksen tekemistä niin kauan, kun harjoitus tuntuu sinulle hyvältä. Alkuun se voi herättää voimakkaitakin tunteita, mutta harjoituksen teon jälkeen olosi on todennäköisesti rauhallisempi, harmonisempi ja kevyempi.

  1. Lopeta itsesi rankaiseminen ja ala olemaan itsesi suurin tukija

    Minulla oli ennen tapana soimata itseäni tekemistäni virheistä. Odotin itseltäni täydellisyyttä ja kun en tähän kyennyt, soimasin itseäni mielessäni tekemistäni virheistä. Tilanne tuntui erityisen pahalta, jos koin että olin loukannut sanoillani jotakuta toista.

Keskustelin kerran terapeuttini kanssa siitä, miten syyllistän itseäni jälkikäteen asioista. Terapeuttini antoi minulle neuvon, joka oli yksinkertainen, mutta syvä. Hän sanoi kutakuinkin näin: ”Ensi kerralla kun koet tehneesi jotain väärää ja sinulle tulee tarve rankaista itseäsi haukkumalla ja soimaamalla itseäsi, mitä jos sen sijaan valitsisitkin olla itsesi tukena?”

Tämä oli minulle maailmaamullistava ajatus tuolloin. Olin niin tottunut soimaamaan itseäni tekemistäni virheistä, että ajatus itseni tukena olemisesta tuntui erikoiselta.

Otin hänen neuvostaan vaarin ja seuraavalla kerralla kun koin epäonnistuneeni, totesin pään sisällä itselleni: ”Ei hätää Maria, sinä teit parhaasi. Ensi kerralla koitetaan toimia vielä paremmin. Kaikki on hyvin.”

Tämän neuvon myötä minusta on tullut huomattavasti armollisempi itselleni. Teen yhä virheitä, mutta tiedostan sen tosiasian, että olen yrittänyt parhaani, ja sen tulee riittää. Yritän myös jatkuvasti keksiä keinoja toimia paremmin tilanteissa, jotka ovat haastavia. Nyt lähestyn kuitenkin asiaa rakkaudesta ja myötätunnosta käsin, sen sijaan että tuomitsisin itseäni.

  1. Kohtele itseäsi kuin henkilöä, jonka auttamisesta olet vastuussa

    Tämä lause tuli minulle vastaan Jordan Petersonin ”12 Rules for Life” -kirjassa. Kirjassa hän toteaa ”Treat yourself like someone you are responsible for helping” ja tämä lause osui ja upposi.

    Monesti tapa jolla puhumme itsellemme, on tapa, jolla emme puhuisi kenellekään toiselle! Saatamme haukkua itseämme epäonnistumisistamme, tuomita itseämme puheistamme ja teoistamme ja luulla olevamme vähemmän, kuin mitä oikeasti olemme.

    Petersonin mukaan meidän tulisi huolehtia itsestämme samalla tavalla, kuin huolehdimme meille rakkaista ihmisistä. Hän korostaa itsensä arvostamisen tärkeyttä ja itsemyötätunnon harjoittamista. Itsestä huolehtiminen tarkoittaa hänen mukaansa myös omien heikkouksien tunnustamista ja aktiivista työskentelyä niiden parantamiseksi.

  2. Huolehdi kehostasi ja mielestäsi

    Olen viimeisen vuoden aikana onnistunut jalkauttamaan muutaman uuden hyvinvointirutiinin arkeeni. Näistä rutiineista on tullut minulle niin säännöllisiä, että ne tuntuvat olevan kuin osa minua, enkä voisi enää kuvitella skippaavani niitä.

    Ostin hieman yli vuosi sitten älykellon, ja päätin alkaa seuraamaan aktiivisesti askelmääriäni. Päätin tuolloin, että haluan ottaa vähintään 9000 askelta per päivä. Jos joskus en saisi tätä askelmäärää täyteen, voisin korvata tämän ottamalla puuttuvat askeleet toisena päivänä saman viikon aikana. 52 viikkoa myöhemmin, olen onnistunut pysymään tavoitteessani ja olen ottanut keskimäärin 9160 askelta per päivä. Mikä parasta, otan enemmistön päivän askeleista luonnossa. Käveleminen luonnossa rauhoittaa mieltä, selkeyttää ajattelua ja vähentää stressiä.  

Toinen asia minkä olen onnistunut saamaan säännölliseksi rutiiniksi itselleni, on treenaaminen. Treenaan tällä hetkellä neljä kertaa viikossa, päivästä riippuen n. 20 – 40 minuuttia. Vaikka en treenaa pitkiä rupeamia kerralla, on säännöllisyys johtanut erinomaisiin tuloksiin viimeisen vuoden aikana.

Mielen hyvinvointiin olen panostanut mm. meditoimalla, lukemalla kirjoja ja kirjoittamalla tuntemuksiani ylös.

On tärkeää että löydät itsellesi sopivat keinot, joiden avulla voit huolehtia kehosi ja mielesi hyvinvoinnista. Jos et pidä raskaasta treenistä, voit hyvin pitäytyä rauhallisissa luontokävelyissä ja rentouttavissa venyttelyhetkissä. Kukaan ei voi määrittää mikä on sinulle oikea tapa toimia, sillä jokainen meistä on ainutlaatuinen, oma itsensä. 

  1. Puhu itsellesi rakastavasti

    Se miten puhut itsellesi, vaikuttaa oloosi ja todellisuuteesi. Olen viime vuosien aikana kiinnittänyt todella paljon huomiota siihen, miten puhun pääni sisällä itselleni; etenkin niissä tilanteissa, joissa koen kärsimättömyyttä tai muita kielteisiä tuntemuksia.

    Erityisen voimakas ja hyvä keino on puhua itsellensä peilin edessä, omiin silmiin katsoen. Pyrin aamuisin ottamaan itselleni lyhyen hetken peilin edessä, jolloin sanon itselleni lyhyesti muutaman kauniin, rohkaisevan lauseen. Saatan todeta itselleni rakastavani itseäni, kehua itseäni jostain pitämästäni ominaisuudesta tai vaihtoehtoisesti tsempata itseäni tulevaa päivää varten. Jokainen päivä on erilainen ja puhun itselleni sen mukaa, mikä siinä hetkessä tuntuu parhaalta ja luontevimmalta. On tärkeää tunnistaa mitä kaipaat kunakin päivänä ja puhua itsellesi sen mukaisesti.

Näillä viidellä tekniikalla pääset erinomaiseen alkuun itsesi rakastamisessa. Mitä keinoja sinä olet käyttänyt matkallasi rakastavampaan ja myötätuntoisempaan sinään?